Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szívritmuszavar új kezelési módja

 Küldje el ezt a cikket ismerősének...Cikk nyomtatásaAz agyi katasztrófák kockázata jelentősen csökkenthető egy új tablettával, ugyanakkor a vérzéses szövődmények is lényegesen ritkábbak, mint az eddigi gyógyszeres kezelés során: az új, véralvadást gátló gyógyszert Barcelonában, az Európai Szívgyógyász Kongresszuson mutatták be a szakembereknek.

Kép

 

A szívritmuszavarok igen sok betegnek okoznak panaszt, de bizonyos formáik súlyos veszélyt is jelenthetnek szövődmények lehetősége miatt. Főleg az életkor előrehaladásával válik gyakorivá, hogy a ritmusos szívműködés teljesen szabálytalan szívveréssé alakul a szív felső részének, a pitvarnak a remegése, fibrillációja következtében.

A pitvarfibrilláció veszélye abban áll, hogy a vérkeringés bizonyos területein a vér megalvadhat, majd az alvadék egy része leszakad, elúszik és valami fontos területen, például az agyban elzárhat egy eret, ami életveszélyes szövődményt jelent. Ezért ezek a betegek a kockázat csökkentésére véralvadást gátló gyógyszereket szednek.

Ez életmentő kezelés, de vannak veszélyei: vérzékenység és az a kényelmetlenség, hogy rendszeresen kell laboratóriumi vizsgálatot végezni a véralvadás ellenőrzésére. Évtizedek óta folyik a kutatás, hogy olyan gyógyszert készítsenek, amely hatásos és biztonságos kezelést ad.

A kongresszus legnépszerűbb programja a Forró vonal, ahol a legújabb, legjelentősebb tudományos eredményeket ismertetik. A hatalmas teremből érdeklődő szívgyógyászok százai szorultak ki, mert amikor már a padlón is ültek, az ajtókat lezárták. A kongresszus első munkanapján, vasárnap itt ismertették a RE-LY betűnevű vizsgálatot.

A kutatók Stuart Conolly kanadai professzor vezetésével, 44 országban 18 113, pitvarfibrilláció miatt kezelt beteget figyeltek meg. A dabigatran, az új tabletta a vártnál is hatásosabbnak bizonyult. A korábbi, legelterjedtebb kezeléshez képest az agyi katasztrófák, az érelzáródások gyakoriságát 34 százalékkal eredményesebben csökkentette.

Igen fontos előnye az is, hogy az eddigi tablettákhoz képest az esetleges vérzéses szövődmények előfordulása 20 százalékkal lett ritkább. Az agyi katasztrófák és a szívroham miatti halálesetek száma is jelentősen csökkent.  A nagy érdeklődés jelezte: az Európai Szívgyógyász Kongresszus résztvevői régóta várják, hogy pitvarfibrillációban szenvedő betegeiket
hatásos és biztonságos módon kezelhessék.

 

Aszpirinnal az érelzáródás ellen

Dátum:2009-05-09 17:20:55NyomtatásE-mail

A legendás láz- és fájdalomcsillapító aszpirinnak kis adagja is elég a koszorúér-tágítás utáni érelzáródás megelőzésére, a gyógyszer szedése ráadásul így biztonságosabb is. A PCI-CURE nemzetközi tanulmány eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte. Az évszázadnál hosszabb ideje, világszerte szedett aszpirin eredetileg fájdalomcsillapítónak készült. Lázas gyerekek és felnőttek is ezt a tablettát vették be megfázás esetén, de ma a szív- és érbetegek leggyakrabban használt gyógyszere. (MTI) 

Mindenkinek van valahol egy alteregója?

Dátum:2009-01-23 11:50:01NyomtatásE-mail

Az úgynevezett alteregójelenség azt jelenti, hogy egyeseknek nemcsak külsőben, hanem a sors-alakulásban is vannak hasonmásaik, egészen apró részletekben egyeznek, még a családtagok, szülők, testvérek kinézetében, életük alakulásában is.

F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus megdöbbenve tapasztalta, hogy találni olyan emberpárokat, akik egymástól teljesen független, idegen emberek, mégis már a külsejükben is van valami azonos - haj, öltözködés, testalkat -, és kiderül, hogy a sorsuk lényeges fordulataiban - a családtörténetben, a testvérek sorsában - is rokonok. A racionális elme erre nem tud választ adni. A hasonmás jelenség mindig is foglalkoztatta az írókat és a pszichológusokat is, hiszen elég a 19. századi romantika kedvenc irodalmi figuráira gondolni - mondta Erőss Ferenc pszichológus. 

(Hétköznapi tudomány)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.