Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az utóbbi tíz évben "csak a gazdagok gazdagodtak tovább"

2009. december 3., csütörtök 17:00     InfoRádió

Egy szegény, iskolázatlan, munkanélküli, dohányzó cigány férfi Borsod megyében rövidebb ideig él, mint egy káros szenvedélyektől mentes, jómódú dolgozó nő Budapesten - ezt a közismert és magyarázható, de el nem fogadható tényt taglalták az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciájának előadói a Magyar Tudományos Akadémián.

 

Székely Tamás egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az unós forrásból finanszírozott úgynevezett egészségmonitorozó állomások létrehozásával sokat tettek az esélyegyenlőségért.

Charles Price, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának képviseletében egyebek mellett elmondta, hogy az uniós tagállamok között - vagy akár egy országon belül - 14 évvel is eltérhet a férfiak várható élettartama. A nőké nyolccal. A szakember szerint politikai akarat nélkül pusztán az egyének nem tudnak változtatni ezen a helyzeten, pedig az egyenlőtlenségekből fakadó egészségügyi problémák nagy része megelőzhető.

Simonyi Ágnes, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegségek többségét szociális tényezők is okozzák, márpedig az utóbbi tíz évben "csak a gazdagok gazdagodtak tovább", a szegények között pedig egyre több a fiatal.

Szerinte az is nagy probléma, hogy a magyarok húsz százaléka iskolázatlan, a szakiskolák tanulóinak 30 százaléka lemorzsolódik, a hátrányos helyzetűek fele pedig nem szerez szakképesítést. Ez mind hatással van az egészségükre, és arra, hogy Magyarországon sokkal kevesebben érik meg a nyugdíjas kort, mint a pozitív példaként unásig emlegetett skandináv államokban.

A konferencia további részében Dorothee Heinen tudományos munkatárs a német Szövetségi Egészségnevelési Központ működéséről tartott előadást, majd Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, illetve szakpolitikusok beszéltek az úgynevezett egészségi egyenlőtlenségek csökkentésének lehetőségeiről.

Herczeg Zsolt

 

’Kommentár

A szegénység vámszedői! Szakma és tudomány lett, bocsánat szakmákat és tudományokat teremtett a szegénység!’

Egyre többen’ vannak és lesznek, akik kutatják, elemzik, értékelik, szakterületekre bontják! Majd ezek szerinti felmérések, statisztikák, értekezések és tanulmányok, megoldási javaslatok, publikációk születnek.

’Sürgető igény’ támad, alapítványokra, fórumokra, hivatalokra, szakemberekre!

Majd a sokféle hivatalnak és szakmáknak, hogy jó és mindenki számára, méltányos megoldást találjanak, kell olyan is aki ezeket koordinálja!

Helyileg, regionálisan, országosan, nemzetközi szinten is!

Majd miután összejöttek az adatok, tapasztalatok, kiértékelések, össze is kell jönni, hogy egymással megosszák a tapasztalatokat!

’Erre valók a konferenciák, mint a fenti például!

És akkor elérkeztünk oda, hogy a szegénységből már megint, egyre többen élnek meg, jól!’ Hiszen ezek az emberek nem a minimálbérért dolgoznak, ’ők képzett „szegénység szakemberek”, szociális munkások, szociológusok, életmódkutatók, lelki gondozók, egészségügyi és munkaügyi, ombutzmani hivatalok munkatársai!

’Jó fizetésért csinálnak, fából, vaskarikát!

Vagyis egy dolog nem fog megváltozni! A szegénység!

Mert, hogy, amíg a világ – világ lesz és kapitalista termelési viszonyok között élünk, addig a teljes foglalkoztatás, az esélyegyenlőség csak álom marad!’

 

Ez is olyan népbutítás, mint még megannyi más, ebben a törvényesen HZ és TV társadalomban!

’Bajnai Úr a legutóbbi amerikai útján, nem szégyellte az amerikaiak tanácsát kérni roma ügyben!

Felháborító ez az alultájékozottság!’

Hogy hasonlíthatja össze a két országot! Az átlag életszínvonalat tekintve! Ott is van szegénység, csak az a szegénységi szint nem az, ami nálunk, de a különbség semmiben nem tér el (a szegény és átlag között)! ’Minden nyolcadik ember a szegénységi szint alatt él.’ Harmincnyolc millió embert tartanak hivatalosan szegénynek!

 

Amíg náluk 1968 – ban szüntették meg a szegregációt, a roma kérdés Magyarországon már nem okozott társadalmi gondot!

’Ez a szabad és demokratikus jogállam vívmánya!

Igen a szegénység a szabad és demokratikus jogállam megbocsáthatatlan vívmánya!

 

megyerimihaly

Debrecen. 2009-12-05

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.