Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Húsvét-szigeten találták meg a majdnem örök élet titkát

Dátum:2009-07-09 11:28:44NyomtatásE-mail

A Húsvét-szigeten véletlenül talált vegyület, a rapamycin jelentősen meghosszabbíthatja az élettartamot – állítják amerikai kutatók. Az egereken végzett tesztek azt mutatják, hogy a szerrel idős korban is még 28–38 százalékkal kitolható a várható élethossz.

A történet 1964-re nyúlik vissza, kanadai tudósok akkor utaztak a Húvét-szigetre, hogy tanulmányozzák az ottani elzárt társadalmat. Miközben vizsgálódtak a híres és rejtélyes monolitszobrok alatt, földmintákat is vettek későbbi tanulmányozásra. Nem is sejtették, hogy milyen kincsre leltek: a talajban volt egy baktérium, amelyből később előállítottak egy gombásodás elleni antibiotikumot. A sziget ősi neve után – Rapa Nui – rapamycinnek nevezték el.

A szert azóta is alkalmazza az orvostudomány, a szervátültetetteknél megakadályozza a kilökődést, de a rák elleni kezeléseknél is kipróbálták már. Egy tizenhárom fős amerikai kutatócsoport három intézetben azt kezdte vizsgálni, hogy a rapamycinnek milyen hatása van az élettartamra, és meglepő következtetésre jutottak. A húsz hónapos – hatvanéves embernek megfelelő korú – egereknél a hatására 28–38 százalékkal meghosszabbodott az életük. Érdekesség, hogy eredetileg négy hónapos egereken akarták tesztelni az anyagot, de mire elkészült a megfelelő formula, az állatok egy kissé megöregedtek, így tulajdonképpen némiképp a véletlennek is köszönhető a felfedezés. 

A kutatók úgy becsülik, hogy ez nagyobb élettartam-növekedést jelent, mint ha a két fő halálokot, a daganatos és a szívbetegségeket meg lehetne előzni, illetve gyógyítani. Az öregedés elleni pirula elkészítéséig persze eltelik egy kis idő, de még a kutatás vezetője, Randy Strong, a texasi egyetem professzora is azt mondja, ez az első meggyőző bizonyítéka annak, hogy az öregedés folyamata lelassítható, és gyógyszeres terápiával az élettartam még idős korban is meghosszabbítható.

Eddig két módszerrel próbálkoztak, a táplálékbevitel csökkentésével és génmódosítással. A rapamycin hasonlóképpen hat a szervezet anyagcseréjére, mint a kalóriabevitel korlátozása. A tudósok eredetileg élelemmel akarták bejuttatni az egerek szervezetébe, de nem mindig került be az állatok vérébe, ezért inkább kifejlesztették a mikrokapszulás kiszerelést, amely most a meghozta a sikert.

MR Online, BBC

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.