Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Honduras kilépett az AÁSZ-ból - Beláthatatlan következmények

Gazdasági Rádió, 2009. július 4. 11:30

Felmondja az Amerikai Államok Szervezetének Alapokmányát, és azonnali hatállyal kilép a szervezetből Honduras- jelentette be a külügyminiszter-helyettes.

A szervezet főtitkára azt közölte hogy felfüggeszti Honduras tagságát. Ezzel az ország fontos pénzügyi támogatásoktól esik el. Az amerikai államok integrációs szervezete szerdán 72 órát adott a közép-amerikai ország új vezetésének, hogy helyezze vissza hivatalába az államfői tisztségből elűzött Manuel Zelayát. Honduras elűzött elnöke nyugalomra szólította fel honfitársait, és polgári engedetlenséget javasol az új kormány ellen.

A közép-amerikai ország elnökét múlt hétvégén távolították el puccsal a hatalomból. Noha a világ vezető hatalmai Zelayát támogatják, Honduras-ban a társadalom nagyobb része üdvözölte a politikus menesztését. Zelayának amiatt kellett távoznia, mert népszavazást akart az alkotmány módosításáról, annak érdekében, hogy újra megválaszthassák. A honduras-i törvények szerint ugyanis csak egyetlen ciklus erejéig lehet valaki elnök. A referendumot alkotmányellenesnek minősítette a honduras-i törvénykezés, és a hadsereg is ellenezte azt. Zelaya ezután már azt mondta, hogy nem akar újra elnök lenni, mindössze hivatali idejét szeretné kitölteni, vagyis januárig maradna államfő. A honduras-i parlament azonban azzal fenyegette meg, hogy hazatérése esetén azonnal letartóztatnák.

Közben az Amerikai Államok Szervezete küldöttséget küld Hondurasba, hogy diplomáciai megoldást keresnek a belpolitikai válságra. Az Európai Unió tagállamai úgy döntöttek, hogy visszahívják nagyköveteiket Hondurasból. A venezuelai elnök felfüggesztette az olajszállítást Hondurasnak, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a közép-amerikai országra a hatalomból eltávolított elnök visszahelyezése miatt. A következő olajszállítmányt a jövő héten indították volna útnak Hondurasba. Hugo Chávez azt mondta, hogy a szállítás felfüggesztésének egyik hatása az lesz, hogy megemelkedik a benzin ára Hondurasban.

A római La Repubblica szerint egyelőre megjósolhatatlan, hogy mi lesz a kimenetele a hondurasi válságnak. Barack Obama amerikai elnöknek két problémával kell megbirkózni. Egyfelől azon kell munkálkodnia, hogy újra "helyreállítsa a 'demokratikus legitimitást" Hondurasban. Másfelől meg kell akadályoznia, hogy  a puccs utáni válság most megerősítse Hugo Chávez venezuelai elnök befolyását Latin-Amerikában.

Kommentem:

A befűzött magyar tájékoztatás nem mond igazat, ellent is mond önmagának! De hát mit tegyünk az alkalmazott médiáknak már csak ilyen seggnyalóknak kell lenniük!

Az ugyanis, ha tudja, hogy a társadalom nagyobb része üdvözölte eltávolítását, miért folyamodott volna népszavazáshoz, amelytől hatalma megerősítését remélte.

Biztos vagyok abban, hogy nem lesz válság! A nyugat megtalálja a módját, hogy Hondurasban ne legyen gazdasági visszaesés, titokban támogatni fogják, mint ahogyan Chilében történt, hivatalosan, pedig elítélik a puccsot.

Megyeri Mihály

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.