Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Baktériumbenzin

2011.01.24

Baktériumbenzin: tökéletes megoldás a legsúlyosabb problémára

2011. január 21., péntek 7:16     InfoRádió / Portfolio.hu

 

Joule Unlimitednek hívják azt a céget, amelyik talán megoldotta a világ egyik legsúlyosabb problémáját, a világ üzemanyag-ellátásának biztosítását. A társaság állításai szerint kész technológiával rendelkeznek ahhoz, hogy szén-dioxidból, vízből és napfényből - egyéb nyersanyagok felhasználása nélkül - a mai technológiákat kiszolgáló folyékony szénhidrogént állítsanak elő.

 

A fejlesztéseket sokáig teljes titokban folytatták. Sok részletet még most sem lehet tudni, azonban az alapkoncepció mára már ismertté vált, a társaság tényleg minden eddigi eljárástól különböző megoldást tervez a bio-üzemanyagpiacra dobni - írja a Portfolio.hu.

A The Globe and Mail nevű portálon megjelent cikk szerint a társaság eljárása jelentősen nagyobb üzemanyag-hozamot képes produkálni, mint a jelenlegi bioüzemanyag-gyártási eljárások. A cég állítása szerint jelen stádiumban bizonyítottan képesek egy acre területen (kb. 4050 m2) évi 10 000 gallon etanol gyártására. A társaság számításai szerint a technológiájukban még elég tartalék van, hogy 25 000 gallonos etanolhozamot is elérhessenek. Ez hozzávetőlegesen 800 hordó olajnak felel meg, szemben a kukorica alapú etanolgyártásnál jellemző 328 hordóval - azonos területre vetítve. A dízel esetében a várható hozam ennél kisebb, 15 000 gallon/acre, azonban fontos, hogy ez esetben valódi gázolajról beszélhetünk, nem pedig "klasszikus" biodízelről.

A Joule szeptemberben genetikailag módosított E. coli baktériumra szerzett szabadalmat. A társaság által kitenyésztett organizmusok gyakorlatilag lemásolják a fotoszintézis folyamatát, sokkal rövidebb időn belül reprodukálva azt. Amennyiben a társaság nyilatkozatai helytállóak, akkor a szabadalmaztatott szervezet széndioxidon és napfényen élve szénhidrogént termel. A társaság szerint az így termelhető üzemanyag mennyisége majdhogynem határtalan, ahogy fogalmaznak: a szükségleteknek megfelelő üzemanyag előállítására képesek. A folyamathoz szükség van vízre is, azonban ennek minősége a Joule technológiájában mellékes körülmény, sós vagy édes vizet egyaránt képesek használni. 

 

A társaság levédett nevei között szerepel a Helioculture és SolarConverter. Az előbbi az eljárás elnevezése, míg az utóbbi a kidolgozott rendszeré. A rendszer úgy lett kifejlesztve, hogy kész üzemanyagot gyártson, vagyis egy lépésben képes a nap energiájából, széndioxidból és vízből a kívánt üzemanyag előállítására. Ez már önmagában is több mint szép lenne, azonban a Joule még ennél is tovább lépett eggyel, és moduláris rendszert alkotott. Ezáltal az üzemanyag-előállító egységek könnyen, a fogyasztás alakulásának függvényében változtathatók, ami jelentős költségmegtakarítást jelent a jelenlegi finomítói gyakorlathoz képest.

A Solarconverter gyakorlatilag egy napelemre hasonlít, ebben történik az üzemanyag-előállítás az erre a célra kitenyésztett organizmusok segédletével. A Joule állításai szerint a technológia képes akár 50-szer hatékonyabb lenni, mint bármilyen más jelenlegi bioüzemanyag-előállítási módszer. A környezetbarát mivoltot erősíti, hogy a technológiához nincs szükség sem mezőgazdasági területre, sem egyéb természeti kincsre. A CO2 felhasználása alapján nagyméretű egységek esetén a teljes életciklusalatt akár 90%-kal kisebb kibocsátást eredményezhet a Joule által életre hívott technológia.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.