Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ahogy az meg van írva

2011.09.20

Berlini tehetetlenség Bővebben a mai Magyar Hírlapban

A jóléti társadalom szimbólumai lángolnak a fővárosi elitnegyedek utcáin

Bár a rendőrség továbbra is hárítja a párhuzamot, sokan mégis a „brit mintára” ismernek Berlinben, az elmúlt napok sorozatos autógyújtogatásai kapcsán. Az incidensek megszólalásra késztették a német kancellárt is, akit aggasztanak ugyan a történtek, úgy véli azonban, azok még messze nem érik el a brit zavargások szintjét.

Harmadik éjjel tartották rettegésben Berlin felső tízezer lakta negyedeinek lakóit azok a továbbra is ismeretlen tettesek, akik a rendőrség tájékoztatása szerint a hét eleje óta csaknem félszáz –  főként Mercedes, BMW és Audi – luxusautót gyújtottak fel. A gyújtogatók ezzel egyben rekordot is döntöttek, miután máris több mint kétszer annyi autóban okoztak kárt, mit tavaly.

Az elmúlt években szinte már szokásossá vált gyújtogatási hullám azok után kapott új erőre Berlinben, hogy Londonban és több brit nagyvárosban éppen csillapodni látszanak az indulatok a múlt hét zavargásait követően. Anglia-szerte eddig több mint 2700 embert vettek őrizetbe a randalírozásokkal összefüggésben, amelyek során kirakatokat törtek be, üzleteket raboltak ki, és autókat gyújtottak föl, az esetek többségében jól szituált, főként fiatal emberek.

Bár a német hatóságok az érintett körzetekben rendkívüli intézkedésekkel igyekeztek elejét venni az újabb incidenseknek, ez azonban egyelőre nem járt eredménnyel. Abban azonban biztosak, hogy szélsőbaloldali csoportok vagy elkövetők állhatnak az akciók mögött, és nem véletlenül a német autóipar luxustermékein, az ország jólétének szimbólumain töltik ki dühüket. Angela Merkel kancellár elítélte a német főváros több kerületét is sújtó sorozatos gyújtogatásokat, de ezek szerinte messze elmaradnak a brit városokban történtektől.


A társadalmi válságra kell megoldás

A brit munkaügyi miniszter szerint a múlt heti angliai zavargások az utolsó esélyt jelentik Nagy-Britannia számára a rendbontások valódi okának, a „társadalmi válságnak” a megoldására. Iain Duncan Smith kifejtette: a zavargások fordulópontot jelentenek David Cameron miniszterelnök kormányzásában. Smith szerint a rendbontások legalább olyan mérföldkőnek számítanak a szigetországban, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások Tony Blair korábbi kormányfőnek. „Ez figyelmeztetés. Nem ez volt a válság, az még csak most jön” – tette hozzá.

Ottlik Judit

 

Kommentem:

A hazug és igazságtalan kapitalista gazdasági világrend nem tarthat a világok végezetéig!

Korunk társadalmát nem lehet már megosztani, egy felsőbbrendű (upperground), és egy alsóbb rendű (underground) társadalmi osztályra!

 megyerimihaly

b213129bc16045.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

brit-prime-minister-david-cameron.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Vajon Ők mit szólnak hozzá? Sárközi, Merkel és Cameron.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.